Studiedagen november 2019

 

‘Van imkers, voor imkers’

Tijdens de studiedagen in november 2018 kwam overduidelijk de wens naar voren dat er behoefte is aan informatie over de imkerpraktijk van alle dag. Daarom is de NBV-commissie Studiedagen voor de 2019- editie op zoek gegaan naar bijenhouders die hun ervaringen willen delen. Tijdens de studiedagen gaat een ervaren imker in gesprek met een imker die nog niet zo lang bijen houdt.

 

 

OCHTENDPROGRAMMA PER LOCATIE

 

9 november - Breda

Jos Römgens (l) en Christian Klander bijten het spits af. Jos Römgens is leraar bijenteelt en actief in de Carnica Vereniging. Zijn interesse gaat uit naar het vergroten van inzicht in de ontwikkeling en de verschillen van bijenvolken en hoe de imker daarop kan anticiperen.
Christian Klander imkert sinds 2016, met Carnica en Buckfast. Hij concentreert zich voornamelijk op koninginnenteelt. Honing is voor Christian minder interessant, maar bestuiving des te meer.


16 november - Beilen

Pia Aumeier vult het hele ochtendprogramma. Waar bijen zoemen, dan is Dr. Pia Aumeier meestal niet ver uit de buurt. De wetenschapper Pia Aumeier houdt zich dagelijks bezig met bijen in de meest brede zin. Tot voor kort was zij verbonden aan de Ruhr Universiteit van Bochum. Met haar humorvol optreden verzorgt zij boeiende lezingen over de imkerpraktijk voor zowel de beginnende als de gevorderde imker. 23 november - Horst (L)

Jan Enne Dees (l) en Christian Klander gaan met elkaar in gesprek. Jan Enne Dees is bijenteeltleraar in Drenthe en is breed georiënteerd waar het gaat om het houden van bijen en hun omgeving. Een veelzijdig imker dus, met veel parate bijenkennis!
Christian Klander imkert sinds 2016, met Carnica en Buckfast. Hij concentreert zich voornamelijk op koninginnenteelt. Honing is voor Christian minder interessant, maar bestuiving des te meer.

 

30 november - Boskoop

De tour eindigt in Boskoop met Jaap Smit (l) en André Dokman. Jaap Smit is een zeer ervaren imker en al meer dan 40 jaar actief in in het bijenteeltonderwijs. Betrokken bij het Duits-Nederlandse Bijen-informatiecentrum Imme Bourtanger Moor in Wesuwe
André Dokman imkert sinds 2016 en is actief in het bestuur van Imkersvereniging Groene Hart in Boskoop. Begonnen als docent biologie en scheikunde, thans directeur/bestuurder van een praktijkschool.

 

 

MIDDAGPROGRAMMA WORKSHOPS

 

Ook in het middagprogramma staat de praktijk centraal. Op alle lokaties kan men kiezen uit de volgende workshops: 

 • Was winnen en kunstraat maken
 • Oogsten en verwerken honing
 • Koninginnenteelt
 • Teeltprogramma Beebreed

Soorten Bijenkasten w.o. de Golzkast (Reserve) 

 

EN VERDER

 

Honingkeuring 

Het Bijkersgilde en de NBV zijn van mening dat het keuren van honing waardevol is en biedt daarom, evenals vorig jaar, naast de traditionele keuring op alle locaties een honinganalyse aan. Naast het vochtgehalte wordt ook het HMF- gehalte van de honing, de geleidbaarheid en de optische rotatie gemeten. Uiteraard zullenn de traditionele onderdelen ook gekeurd worden, dus het etiket, de netheid van de pot en allerlei andere zaken blijven van groot belang.

De keuring van vloeibare honing wordt door de NBV kosteloos aan de deelnemers van de studiedag aangeboden. Per studiedag kunnen 30 honingkeuringen worden uitgevoerd. Als u van de gratis honingkeuring gebruik wilt maken, geeft u dit dan aan bij de inschrijving. U ontvangt enkele weken voor de studiedag per mail een vragenlijst die bij inlevering van de honing dient te worden ingeleverd. Meld u tijdig aan, want vol = vol (max. 1 gratis inzending per deelnemer). Wilt u meer honing laten keuren dan betaalt u € 6,- per inzending.

U kunt natuurlijk ook de andere bijenproducten laten keuren. Ook dit kost € 3,- per inzending. Er wordt gekeurd volgens het reglement van 2015 dat u kunt vinden op www.bijkersgilde.nl/publicaties. Ook een verkorte versie met de voornaamste inleveringsvoorwaarden is te vinden op de website van het Bijkersgilde.

 

Noviteiten

Hebt u een idee of uitvinding die u wilt laten zien tijdens de studiedag, dan bieden wij daartoe de mogelijkheid. Laat dit even weten bij uw aanmelding, dan wordt er ruimte voor u gereserveerd in de zaal.

Infostands

Op de studiedagen zijn er diverse infostands van onder andere VCI, Zwarte Bij, Buckfast, Duurzame bij, Beep en Wolf Waagen.

 

 

DEELNAME EN AANMELDEN

 

Locaties

9 november 2019
Breda, ROC- PRINCENTUIN, Frankenthalerstraat 15, 4816 KA

16 november 2019
Beilen, Zalencentrum WILHELMINA, Wilhelminaplein 2, 9411 PC

23 november 2019
Horst a/d MaasCitaverde College, Spoorweg 8, 5963 NJ Hegelsom

30 november 2019
Boskoop, WELLANTCOLLEGE, Zijde 105, 2771 EV

Toegang

 • Leden van de NBV betalen voor deelname aan een studiedag € 25,-
  Niet leden betalen € 40,-. 

 • Hiervoor heeft u toegang tot de inleidingen en neemt u deel aan workshops. 
  U ontvangt koffie/thee bij aanvang en in de pauzes en een lunch na het ochtendprogramma.
 • Programma begint om 10.00 en eindigt om 15.30-16.00.

Betalen 

 • Per dit jaar kunt u alleen online vooruit betalen tegelijk met uw aanmelding.

Aanmelden

 • U meldt zich aan voor één of meer studiedagen via het onderstaand aanmeldformulier.
 • Iedere deelnemer moet apart worden aangemeld.

Annuleringsvoorwaarden

Bent u verhinderd om deel te nemen aan de studiedag waarvoor u zich heeft aangemeld? Afmelden kan door het versturen van  een e-mail aan: secretariaat@bijenhouders.nl

Voorwaarden voor restitutie inschrijfgeld:

 • Tot 10 dagen voorafgaand aan de studiedag: volledige restitutie
 • Tot 5 dagen voorafgaand aan de studiedag: 50% restitutie
 • 1 dag voorafgaand aan de studiedag of op de dag zelf: geen restitutie, ticket is wel over te dragen aan iemand anders

 

Ik meld mij aan als deelnemer voor een of meer studiedagen:

 1. Geef aan of u wel of geen NBV-lid bent. Indien u NBV-lid bent heeft u uw lidmaatschapsnummer en bijbehorend wachtwoord nodig.
 2. Vul de velden in het formulier in.
 3. Klik op 'Aanmelden'.

Lid van NBV?

- INSCHRIJVING GESLOTEN

Levert u honing of andere bijenproducten in ter keuring?


U ontvangt ruim een week voor de studiedag per mail nog een vragenformulier.

- INSCHRIJVING GESLOTEN

Helaas het maximum aantal keuringen is bereikt, u kunt geen honing of andere bijenproducten laten keuren.

- INSCHRIJVING GESLOTEN

Levert u honing of andere bijenproducten in ter keuring?


U ontvangt ruim een week voor de studiedag per mail nog een vragenformulier.

- INSCHRIJVING GESLOTEN

Levert u honing of andere bijenproducten in ter keuring?


U ontvangt ruim een week voor de studiedag per mail nog een vragenformulier.


Online betalen

Hier komt het kosten overzicht

Per dit jaar kunt u alleen online vooruit betalen tegelijk met uw aanmelding.